Hospice de Luwte
Julianalaan 88
3761 DH Soest
T 035 - 603 94 50
F 035 - 603 94 59

Tekst

Geschiedenis

De geschiedenis van De Luwte in hoogtepunten

Begin 21e eeuw - Els de Waard, gemeenteraadslid, stelt in de gemeenteraad de vraag of het niet eens tijd wordt voor een hospice in Soest

2003 - Burgemeester Janssen van Soest installeert een werkgroep die wordt belast met het onderzoeken van de noodzaak en het eventueel realiseren van een hospice in Soest. De leden van deze werkgroep zijn Marjan Haak, Rian Zwart, Joost Sträter, Wil Zwart en Ab Revoort, later aangevuld met Ronald de Jong.

2005 - Het huis aan de Julianalaan 88 wordt aangekocht. Later dit jaar wordt de definitieve naam van het hospice bekend gemaakt: De Luwte.

2006 - Marja van der Vorst treedt in dienst als algemeen coördinator. Zij heeft haar eerste, tijdelijke, werkplek in woonzorgcentrum Groot Engendaal in Soest.
         - De gesprekken met de vrijwilligers die zich in 2005 hebben aangemeld (120) worden gevoerd.
         - De eerste cursus voor vrijwilligers wordt gegeven.
         - De eerste 70 vrijwilliges ontmoeten elkaar in De Witte Boerderij
         - Tweede coödinator, Annemarie Hidding, wordt aangenomen.
         - De opening staat gepland voor eind november, echter de verbouwing is niet op tijd klaar. Uiteindelijk wordt besloten de opening over de jaarwisseling heen te tillen. 

2007 - Hospice De Luwte te Soest opent haar deuren, na een uitgebreide voorbereidingstijd, ondersteund door de gemeenten Soest en Baarn. De openingshandeling is het onthullen van het beeldje van Tonneke Iwema-van Harten (zie foto op deze pagina).
De Luwte is sindsdien niet alleen een plek voor inwoners uit deze gemeenten maar ook voor mensen die van elders komen. Zo kan men bijvoorbeeld de laatste tijd in de nabijheid van de kinderen.

2012 - Hospice De Luwte bestaat 5 jaar. Er vindt een seminar  plaats en het boek "Leven tussen leven en dood" van Marja van der Vorst & Tineke van Pagée wordt gepresenteerd.

2013 - De Luwte wordt uitgebreid met Stichting De Luwte Thuis. Deze Stichting zet vrijwilligers in bij mensen die thuis willen overlijden.

2019 - Stichting De Luwte Thuis wordt volledig geïntegreerd met Stichting Hospice De Luwte. De naam van het geheel wordt "De Luwte, Hospice & Thuis".
         - Hospice De Luwte bestaat 12,5 jaar. Er wordt een speciale brochure verspreid en het huidig bestuur ontmoet het eerste bestuur. 

2020 - De Coronacrisis breekt uit. Voor het eerst in haar bestaan moet het hosipce gedurende 6 weken de deuren sluiten. Na heropening in mei, zijn er, eveneens voor het eerst, beperkingen aan het bezoek. 

 

Lid van


De Luwte is aangesloten bij VPTZ Nederland, de koepel voor organisaties in de vrijwillige palliatieve terminale zorg.

ANBI


Hospice De Luwte staat bij de Belastingdienst geregistreerd als algemeen nut beogende instelling (ANBI).

Contact

Hospice De Luwte
Julianalaan 88
3761 DH Soest

035 - 603 94 50
info@deluwte.nl