De Luwte organiseert nabestaandengroep

september 2023

Ada Bergsma nabestaanden nieuws BC SC sept 2023

Door Astrid van den Hoek

Praten over verlies
De zorgvrijwilligers van De Luwte Hospice en Thuis merken dat nabestaanden van gasten nog regelmatig de behoefte voelen om weer even terug te komen naar het Hospice. Het verdriet is soms nog erg groot. De Luwte organiseert daarom vanaf 17 november een nabestaandengroep, voor mensen uit (de omgeving van) Soest en Baarn die willen praten over het verlies van een dierbare (ook als die niet in het hospice is overleden).

Zorgvrijwilliger Ada Bergsma begrijpt het wel, dat nabestaanden nog de behoefte hebben om terug te gaan naar het Hospice. Even rondkijken, misschien een praatje maken met de zorgvrijwilligers die hen hebben begeleid. Niet alleen herinneringen aan het afscheid komen boven, maar ook aan de overledene zelf. 

,,Soms komen nabestaanden zelfs nog jaren na het overlijden van hun familielid regelmatig langs", vertelt ze. ,,Als familie hadden ze al een veilige plek bij ons toen hun dierbare hier verbleef. Ze hebben hier een moeilijke, maar ook fijne tijd gehad en hebben bij ons vaak een goed gevoel. De behoefte om terug te keren is soms groot en het verdriet ook. Nazorg vinden we belangrijk, vandaar dit initiatief.” 

De nabestaandengroep biedt handvatten voor het omgaan met hun verlieservaring(en) en is bedoeld voor mensen die niet alleen over hun eigen ervaringen rond het verlies en gemis willen praten, maar ook graag horen hoe anderen hiermee omgaan. ,,Er zijn wel diverse rouwbegeleiders in de regio actief, maar dat is vaak individueel”, zegt Bergsma. ,,Er zijn weinig rouwgroepen in Baarn en Soest, en al helemaal niet die een opzet hebben zoals wij met de thema’s vanuit de ‘rouwtaken’. Daarom hebben we het ook opengesteld voor mensen wiens dierbare niet in het Hospice is overleden.”

ROUWTAKEN
De rouwtaken zijn simpel gezegd o.a. het erkennen dat het verlies er is, het herkennen van de emoties die er ervaren worden en het verkennen van hoe je verder moet en je wereld weer groter kunt maken. ,,Het zijn intieme zaken om te delen, daarom zorgen we ook voor groepen van maximaal zes personen. Door het delen in een groep te doen creëer je juist een dynamiek van reageren op elkaar, herkenning en het uitwisselen van ervaringen”, licht zorgvrijwilliger Bergsma toe. Zij is zelf een van de groepsbegeleidsters, samen met Trudy ten Have. Het is verder ook mogelijk om zelf een thema aan te dragen, bijvoorbeeld omgaan met reacties van anderen, wat te doen met de spullen van de overledene of iets anders wat je bezighoudt.

AANMELDEN
De Luwte Hospice en Thuis nodigt mensen persoonlijk uit voor de rouwgroep, onder andere in de nazorggesprekken. Bergsma: “Maar ook via huisartsen willen we de nabestaandengroepen onder de aandacht brengen. Als je vastloopt in de rouwverwerking is de huisarts een logische stap.” Verder is er volop geflyerd bij bijv. zorginstellingen.

Op 17 november gaat de eerste groep van start. Hiervoor zijn al enkele aanmeldingen, maar er is nog plek. ,,En anders starten we een nieuwe groep”, zegt Bergsma. ,,Het zijn zes ochtenden en tussen kerst en de jaarwisseling doen we het expres niet, maar juist in januari weer. Dan kunnen we bespreken hoe het ging tijdens de feestdagen, want dat is vaak een moeilijke periode, vooral als een dierbare ook rondom die tijd van het jaar is overleden.” Ook in 2024 zullen weer groepen van start gaan. Voor deelname aan zes bijeenkomsten wordt een eigen bijdrage van € 60,00 gevraagd. Overigens mag deze bijdrage nooit een belemmering vormen voor deelname aan de nabestaandengroep.  

Voor aanmelden of meer informatie is De Luwte Hospice & Thuis bereikbaar via 035-6039450 of e-mail: info@deluwte.nl. Meer informatie in de folder of neem contact op met de begeleiders van de nabestaandengroep: Ada Bergsma 06-53231133 en Trudy ten Have 06-30019735.

Aanmelden

Aanmelden is niet nodig.

Tijdstip: 11.00 -16.00 uur
Adres: Julianalaan 88 te Soest

Contact

De Luwte Hospice & Thuis
Julianalaan 88
3761 DH Soest

035 - 603 9450
info@deluwte.nl
KvK nummer 32099233 NL61 RABO 0394 806514

VPTZ

De Luwte Hospice & Thuis is aangesloten bij VPTZ Nederland, de koepel voor organisaties in de vrijwillige palliatieve terminale zorg.

ANBI

De Luwte Hospice & Thuis staat bij de Belastingdienst geregistreerd als algemeen nu beogende instelling (ANBI).

ZorgkaartNederland

Onafhankelijke ervaringsplatform in de zorg. Initiatief van Patiëntenfederatie Nederland.

Volg ons

© 2023 Stichting Hospice De Luwte

Website gemaakt door: BADE