Informatiebijeenkomsten over vrijwilligerswerk

januari 2023

In het hospice van De Luwte zijn mensen met een korte levensverwachting te gast. Mensen in de laatste fase van hun leven die, om verschillende redenen, niet thuisblijven om te overlijden. En ook wanneer mensen wel thuisblijven, kunnen vrijwilligers vanuit De Luwte aan huis de mantelzorgers ondersteuning bieden.

Een hospice kan niet zonder de steun van vrijwilligers. De Luwte Hospice & Thuis draait op mensen die klaar willen staan voor de gasten en hun naasten. Om het team van vrijwilligers uit te breiden organiseert De Luwte op dinsdag 31 januari 2023 van 19 tot 20.30 uur en op woensdag 15 januari 2023 van 14 tot 15.30 uur informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerde vrijwilligers.

Samen de schouders eronder
Vrijwilliger zijn bij De Luwte Hospice & Thuis houdt in dat je je tijd geeft in de vorm van zorg, aandacht en warmte aan de gasten. Je kunt rekenen op professionele begeleiding en ondersteuning en volgt trainingen die jou ondersteunen in het bieden van zorg voor de gast en hun naasten. De Luwte biedt zinvol vrijwilligerswerk in een fijne en collegiale sfeer.

Ingrid Kramer (zorgvrijwilliger) en Herman Bakker (kookvrijwilliger) vertellen graag over hun werk als vrijwilliger bij De Luwte. Ingrid Kramer is ruim zes jaar geleden gestart als zorgvrijwilliger. ‘Na lange tijd met mijn broers en zussen voor mijn moeder in een verzorgingshuis te hebben gezorgd, wilde ik daarna ook iets doen. Toen ik in de Baarnsche Courant een oproep voor vrijwilligers bij De Luwte zag ben ik zelf gaan kijken. Ik zag dat de sfeer in huis heel goed en rustig is. Dat viel meteen op.’

De gasten in De Luwte worden omringd door verpleegkundigen en vrijwilligers. Vrijwilligers worden op allerlei gebied ingezet. Ieder heeft taken die bij hem of haar passen. Er zijn gastvrouwen die de lunch voorbereiden, koffie en thee verzorgen, bezoek ontvangen en kookvrijwilligers die zorgen voor de maaltijden. Herman Bakker is kookvrijwilliger. ‘Ik kook al bijna twee jaar één keer per week in het hospice. Het geeft me veel voldoening om voor de gasten en hun naasten een lekkere maaltijd klaar te maken. Ik ben zeker geen ‘sterren-kok’, maar dat hoeft ook helemaal niet, het hospice is geen hotel. We houden natuurlijk wel zoveel mogelijk rekening met eventuele speciale wensen. Soms vindt een gast het leuk om mee te helpen, bijvoorbeeld met de groente te snijden. Het kan gebeuren dat je de ene keer voor vijf mensen kookt en de volgende keer maar voor één. Maar ook dan is het fijn als er een vers klaargemaakte maaltijd is’

Ingrid is van meet af aan zorgvrijwilliger. ‘Als zorgvrijwilliger begeleid je de gast met persoonlijke, dagelijkse zorg. Dat kan een gesprekje zijn, hulp bij het douchen of het naar de wc gaan, maar ook een kopje koffie met elkaar drinken. Wij springen in daar waar de gast ons nodig heeft. We hebben diensten van vier uur, die rooster je zelf in. Wel met de afspraak dat je vijf diensten in vier weken doet. Wij zijn er voor de gast. Als een gast alles alleen of met de familie wil doen, dan mag dat. Er zijn ook mensen die gezellig in de huiskamer komen. Ieder mag doen wat goed voelt.’

Als zorgvrijwilliger heb je geen opleiding nodig. Je begint met meeloopdiensten, waarbij je boventallig bent. Zo kun je een inschatting maken of de taak als zorgvrijwilliger wat voor je is. Daarop volgt een introductiecursus, waar van alles in zit. Van praktische tiltraining, tot de vragen: wat hoop je te vinden, wat doet het met je en waar in het contact met gasten loop je tegen je eigen waarden en normen aan? Ondertussen ga je met een ervaren vrijwilliger zelf aan de slag. De vrijwilligers worden steevast ondersteund door een professioneel team verpleegkundigen en de coördinatoren.

Ingrid vertelt  ‘De Luwte is geen somber huis. Hier wordt gelachen en geleefd. De gast leeft met het einde in zicht, maar dat is niet altijd zwaar. Natuurlijk is er verdriet en pijn, maar met elkaar ben je bezig om het laatste stuk zo licht en comfortabel mogelijk te maken. Om deze taak op je te nemen moet je sowieso iets ‘zorgzaams’ in je hebben. En wat belangrijker is: je moet aanvoelen waar je nodig bent en op welk vlak je nodig bent. Ook waar je niet nodig bent. Doordat ik niet fulltime aanwezig ben, we onderling en met de coördinatoren praten en de gast geen naaste is, kan ik afstand houden en neem ik het niet mee naar huis.’ Herman vult aan ‘Ik vind de sfeer in het hospice heel prettig. Als ik over het werk vertel aan vrienden, vragen die vaak of het niet zwaar en beladen is. Ik ervaar dat helemaal niet zo. Natuurlijk stem je af op wat voor de gast op dat moment fijn is, maar er is bijna altijd ruimte voor een grapje of een praatje over een luchtig onderwerp.’

Informatiebijeenkomsten vrijwilligerswerk
Het team bij De Luwte is heel divers, komt uit allerlei beroepsgroepen en bestaat uit vrouwen én mannen.  In het hospice en bij de mensen thuis kun je als vrijwilliger écht het verschil maken. Interesse om hier meer over te weten? Bezoek de informatiebijeenkomst over het vrijwilligerswerk. Een vrijwilliger en een coördinator vertellen over het vrijwilligerswerk bij De Luwte: wat kun je ervan verwachten, wat brengt het je, wat wordt er van je verwacht. Natuurlijk is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen.

Deze bijeenkomsten zijn op dinsdag 31 januari 2023 van 19 tot 20.30 uur en op woensdag 15 februari 2023 van 14 tot 15.30 uur.
Aanmelden kan via info@deluwte.nl of bel 035-6039450.

Contact

De Luwte Hospice & Thuis
Julianalaan 88
3761 DH Soest

035 - 603 9450
info@deluwte.nl
KvK nummer 32099233 NL61 RABO 0394 806514

VPTZ

De Luwte Hospice & Thuis is aangesloten bij VPTZ Nederland, de koepel voor organisaties in de vrijwillige palliatieve terminale zorg.

ANBI

De Luwte Hospice & Thuis staat bij de Belastingdienst geregistreerd als algemeen nu beogende instelling (ANBI).

ZorgkaartNederland

Onafhankelijke ervaringsplatform in de zorg. Initiatief van Patiëntenfederatie Nederland.

Volg ons

© 2023 Stichting Hospice De Luwte

Website gemaakt door: BADE